Geheim over de grens - Ontdekkingsreizen in het Duitse Grensgebied

Evenementen

Evenementen in april

Pasen in Vechtehof

Woensdag 16 april 2014 tot vrijdag 18 april 2014, 11 – 17 uur
Dierentuin Nordhorn

Oom Jan en co bezoeken de Vechtehofbauern Harm. De actieve vrijwilligers van de Vechtehoffamilie maken traditionele lekkernijen in de oude keukenmachine. Dus worden er de typische gerichten voor Goede Vrijdag in Westfalen, “Struwen” en “Püfferties”, opgediend. Maar dit lekker gebak smaakt natuurlijk ook heerlijk op andere dagen. Wie meer lust van pittige dingen kan ingelegde eieren of steenovenbrood met Grafschafter boerenkaas en ham van de “Bunte Bentheimer” varken verkrijgen. Kinderen kunnen bij een knikkerspel kleine prijzen winnen of naar Paasverhalen in de salon luisteren.

Meer informatie: >> hier

Demonstratie in de watermolen "Schoneveld"

Zaterdag 19 april 2014, 14.30 – 17 uur
Watermolen "Schoneveld"

Leer alles over het vermalen van granen in de watermolen en neem deel aan rondleidingen in het molenaarshuis, in het bakhuis en in de verschillende schuren met de aangrenzende smederij en schrijnwerkerij. Op zaterdag worden er Paashazen gebakken. Ontspan met een wandeling rond de molenvijver bij de Fertenbach en laat u verwennen in het Cafe (Tel: +49 (0) 5945/995656).

Meer informatie: >> hier

Ridderspelen in Ahaus

Zaterdag 19 t/m maandag 21 april 2014
Schloss Ahaus, Ahaus

Tijdens het Paasweekend zijn het barokke paleis van Ahaus en het aangrenzende park de perfecte locatie voor de 2e Ahauser Ridderspelen: Vele artiesten, handelaren en ambachtslieden, jongleurs en minstrelen weten te fascineren. Maar vooral de ridders die op hun paarden in het toernooi vechten, trekken het publiek in hun ban. Hoogtepunt van de dag is de stunt-rijdersgroep "Compania Ferrata" met dramatische zwaardgevechten, halsbrekende stunts en adembenemende dressuren.

Meer informatie: www.ahaus.de/Tourismus/Veranstaltungen/Ritterspiele

Osterleuchten - Vuurwerkshow in Museum en Park Kalkriese

Zondag, 20 april 2014
17.00 - 22.00 uur

Mysterieuze tekens, raadselachtige schepsels, sagenachtige verhalen – op paaszondag 20 april 2014, op de plaats van de Varusslag in Kalkriese, neemt deze unieke lichtshow de bezoeker mee naar de eeuwenoude cultuur van Egypte. Deze show van vuurwerk en lichtprojecties, versterkt door geluidseffecten en specifieke muziek, kleurt de hemel boven het Museum en Park Kalkriese in Bramsche, niet ver van Osnabrück. Het festijn staat dit jaar in het teken van de tentoonstelling „Mummies – reis naar de onsterfelijkheid“, die vanaf 10 mei 2014 in Kalkriese te zien is.

Entree: € 12,00

Meer informatie: >> www.kalkriese-varusschlacht.de 

Het traditionele Paaseieren zoeken

Zondag, 20 april 2014
Vanaf 9.00 uur
Dierentuin Nordhorn

Wat zou Pasen zijn zonder de Paashaas? Op Paaszondag heeft hij traditioneel een grote verrassing voor de jonge bezoekers van de dierentuin Nordhorn. Het traditionele Paaseieren zoeken mag je natuurlijk niet missen. Alle kinderen worden daarom uitgenodigd op Paaszondag om in de dierentuin eieren te zoeken. Opdat de jongsten niet te kort komen ontvangen de volwassenen bij de kassa stiekem Paaseieren. De deelnameformulieren zijn op beide Paasdagen de kassa  beschikbaar en kunnen hier ook ingevuld worden afgegeven.

Meer informatie: >> hier

"Horses & Dreams meets Brazil" - Paardensportfestival

24 t/m 27 april 2014
Hof Kasselmann
Hagen am Teutoburger Wald

Het traditierijke paardensportfestival "Horses & Dreams" staat dit jaar compleet in het teken van Brazilië: Van 23 t/m 27 april 2014 vinden op Hof Kasselmann in Hagen am Teutoburger Wald weer talrijke eventen voor fans voor paardensport plaats. Naast de traditierijke spring- en dressuurwedstrijden op hoog internationaal niveau staat het paardensportfestival elk jaar in het teken van een gastland. 2014 kunnen bezoekers in het braziliaanse dorpje het gastland van de WK leren kennen.

Entree: vanaf € 13,50

Meer informatie: www.horses-and-dreams.de

°pro nota° concertreeks: Bernard Kury (fluit) & Mizuka Kano (piano)

Zaterdag, 26 april 2014
20.00 uur
NINO Hochbau, Nordhorn


Ook 2014 vindt de concertreeks °pro nota° in Nordhorn plaats. Tijdens het concert kunt u zich verheugen op Bernard Kury, o.a. tweede fluitist van de Staatskapelle Dresden en de Japanse pianiste Mizuka Kano.

Entree: € 18,00

Meer informatie: >> hier

Holschenmarkt in Nordhorn

26 en 27 april 2014
Binnenstad
Nordhorn

Op de Holschenmarkt in Nordhorn is van alles te vinden: Van patchwork quilts tot zelf gemaakte sieraden, van klompen tot bezems. Ook voor kinderen is er een leuk programma. De traditionele kinderrommelmarkt vindt ‘s ochtends plaats en in de binnenstad worden talrijke attracties opgebouwd. In de avonduren treden op verschillende podia live bands op.

Meer informatie: >> hier

 

Voorjaar met flamingo´s

Zondag, 27 april 2014
Zwillbrocker Veen

Het Biologisch Station Zwillbrock start het voorjaar met een grote natuurbelevenisdag voor het hele gezin. De bezoekers wacht een afwisselend programma op het terrein van het Biologisch Station Zwillbrock: een rondrit per koets door het veengebied met de flamingo´s, de alom bekende tuinbeurs en diverse activiteiten waaraan jonge en oudere natuurvorsers kunnen deelnemen. Naast spel en plezier wordt er natuurlijk voor de inwendige mens gezorgd. Wij verheugen ons op uw bezoek!

www.flamingoroute.nl

LOSradeln - Sterritten met de fiets naar de Alfsee

Zondag, 27 april 2014
Verschillende plaatsen in het Osnabrücker Land

In het Osnabrücker Land kunt u dit jaar voor de eerste keer het fietsseizoen op een bijzondere manier beginnen: met een grote fietsrocht dwars door het Osnabrücker Land. Einbestemming van de sterritten is de Alfsee in Rieste. Onderweg kunnen jullie genieten van het (hopelijk) goede weer en de natuur. Verder leren de fietsers ook de nieuwe fietsroute "Megalithroute" kennen. Aan de Alfsee vindt een leuk programma voor alle fietsers plaats: muziek, opvoeringen, een tombola en natuurlijk ook vele lekkernijen.

Wilt u deelnemen? Dan is een aanmelding vooraf noodzakelijk.

Meer informatie en aanmelding: >> hier

Klompendag in Ahaus

Zondag, 27 april 2014
Kirchplatz
Ahaus-Wessum

De wijk Ahaus-Wessum viert op deze dag in het “Heimathaus” en op het kerkplein de traditionele klompendag. De winkels nemen ook deel aan dit festival en zijn daarom geopend. U kunt koffie en koek in het “Heimathaus” of iets lekkers op het kerkplein krijgen, niemand hoeft hongerig naar huis te gaan. De jongere gasten kunnen zich in het springkasteel uitleven of samen met hun ouders aan de puzzeltocht deelnemen.

Meer informatie: >> www.ahaus.de/Tourismus/Veranstaltungen/Holzschuhtag

Kroegenfeest "Fly in the Mai"

30 april 2014
Vreden, binnenstad

Tijdens het kroegenfeest in Vreden wordt vrolijk de maand mei binnengedanst. Per bus worden de deelnemende kroegen met elkaar verbonden. Elke kroeg presenteert een ander land of andere stad.

Meer informatie vind je op www.fly-in-the-mai.de

Evenementen in mei

Middeleeuws Ridderspektakel in Bad Bentheim

1 t/m 4 mei 2014
Schlosspark
Bad Bentheim

Het middeleeuwse ridderspektakel in Bad Bentheim vindt ieder jaar tijdens het eerste weekend van mei in het oude kasteelstadje plaats. Het spektakel heef inmiddels al een groot aantal van vaste fans die ieder jaar in het kasteelpaark verzamelen. Riddertoernooi, acrobaten, goochelaars, handelaren en muzikanten - er is veel te beleven tijdens het middeleeuwse ridderspektakel in Bad Bentheim.

Entree: vanaf € 10,00 

Meer informatie: >> Ridderspektakel Bad Bentheim

Schouwhoeden op de Vechtewei

Zaterdag, 3 mei 2014
vanaf 11.30 uur
Tierpark Nordhorn
Nordhorn

Geïnteresseerde bezoekers kunnen vandaag kijken hoe de schaapherder van de dierenhuin en zijn herderhond de Bentheimer Schapen hoeden. 

Het shouwhoeden is gratis, jullie moeten slechts de entree in de dierentuin betalen.

Meer informatie: www.tierpark-nordhorn.de

Gratis rondleiding door Tierpark Nordhorn

Zaterdag, 3 mei 2014
14.30 - 15.30 uur
Tierpark Nordhorn
Nordhorn

Speciaal opgeleide gidsen geven iedere eerste zaterdag in de maand een gratis rondleiding door de Tierpark Nordhorn. De rondleiding vindt plaats zowel in het Duits als in het Nederlands. De groep ontmoet bij de kassa. Behalve het entree in de dierentuin is de rondleiding gratis.

Thema vandaag: Met de valkenier door de dierentuin

Meer informatie: www.tierpark-nordhorn.de

42e Osnabrücker Meiweek

9 t/m 18 mei 2014
10 dagen muziekprogramma in de Osnabrücker binnenstad

Van 9 t/m 18 mei vindt de 42e Meiweek plaats in Osnabrück. Gedurende 10 dagen verzorgen veel kunstenaars een afwisselend  muziekprogramma voor jong en oud op 7 podia in de binnenstad.

>> Verder lezen

Evenementen in juli

Tuindagen in Legden

5 en 6 juli 2014
10.00 -18.00 uur

Legden

Tuininspiratie heeft vele gezichten: Tijdens de open tuindagen in Legden tonen verschillende tuineigenaars evenvele verschillende tuinen. Van een gezinstuin met zwanen en eendjes, een tuin met Toscaans flair tot aan de gezellige pastorietuin – ontdek de prachtige privétuinen van de burgers van Legden. Entree: 4,50 € incl. routekaart

Meer informatie www.vvvlegden.de/tuindagen

Dahlia-bloemcorso in Legden

Dahlia-bloemcorso in Legden
21 september 2014
Vanaf 11.00 uur
Legden

Ieder drie jaar viert het dorpje Legden het grote dahliafestival. Op 21 september 2014 is het weer zo ver en de met duizende dahlia’s versierde wagens rijden tijdens de bloemcorso door het centrum van Legden. De bloemcorso start om 14.30 uur, maar al vanaf 11.00 uur vinden talrijke evenementen in de binnenstad plaats. Muziek, een dahlia-markt, sierkunswerken voor thuis en natuurlijk talrijke lekkernijen zorgen voor een leuk dagje uit.

Entree: € 5,00
Kinderen (<1,50 m): gratis

Meer informatie: >>hier

Het hele jaar

Rondgang met de nachtwacht

Maandags, vrijdags en zaterdags van 21:00 - 22:00 uur
Bad Bentheim

De nachtwacht leidt u door smalle steegjes en over diverse trapjes en voert u door de geschiedenis en de actualiteit van Bad Bentheim.

Prijs:
4,00 €, met Gastkarte gratis.

Plaats:
Burgvorplatz
Schlossstraße
48455 Bad Bentheim

Meer informatiewww.badbentheim.de

 

Tentoonstellingen

Elvis Lives! - tentoonstelling in Rock'n'Popmusem Gronau

t/m 9 juni 2014
Rock´n´Popmuseum Gronau

Elvis Presley eren met een bezoekje? Daar moest je toch voor naar Graceland in Memphis, Tennessee? Echt niet: Gronau, Westfalen, zo’n 5 km van Enschede. Nog tot 9 juni kun je in het Gronauer rock’n’popmuseum genieten van het allergrootste idool uit de muziekgeschiedenis: ‘From Graceland to Gronau’ heet de tentoonstelling. Toevallig was The King ook een heel klein beetje ‘Duits’: het uniform uit zijn diensttijd in Duitsland als G.I. in de US Army hangt er, naast de gitaar die hij in 1958 in Frankfurt kocht. Heilige objecten, voor Elvis-fans!

Meer informatie vind je op www.rock-popmuseum.de en www.facebook.com/rpm.gronau

" Het is voor mij, om de ziel te bannen. Nooit vergeten dat heilig ook altijd menselijk was." Tentoonstelling in het Bisschoppelijk Museum van Osnabrück: 125 verjaardag van de beeldhouwer Ludwig Nolde

21 november 2013 t/m 27 april 2014
Osnabrück


Onder deze kunstzinnige premisse creëerde de Osnabrücker beeldhouwer Ludwig Nolde bijna vier decennia lang geestelijke en wereldlijke werken waarvan de distributie zich over Duitsland en Nederland naar het hedendaagse Polen uitsrekte. Zijn religieuze werken krijgen tegenwoordig nog grote aandacht in vele kerken.
Ter gelegenheid van de 125e verjaardag eert het Bisschoppelijk Museum Osnabrück in samenwerking met de kleinzoon van de kunstenaar en de “Verein der Krippenfreunde Osnabrück - Emsland eV met een retrospectief. Veel leningen ontvouwen in een spannend overzicht inhoud en bandbreedte van de artistieke carrière van Ludwig van Nolde.
Kribben, maagden en heiligen, scènes uit de Passie van Christus, portraits, meubels en liefdevol gekarakteriseerd menselijke en professionele types. Een ingebouwde studio situatie met een originele werkbank, modellen en voltooide werken zijn geven in combinatie met historisch fotomateriaal inzicht in de werkplaats en ontwerpprocessen van zijn werk.
Naast niet eerder tentoongestelde werken biedt de tentoonstelling ook een zicht op het leven van de kunstenaar en objecten voor eigen gebruik zoals speelgoed, sieraden en sieraden dozen uit de familiecollectie. Zijn interesse buiten de sculpturale activiteiten  documenteren  zelfgeschreven toneelstukken en composities . Deze retrospectief geeft dus een ongewoon veelzijdige inzicht op deze voor Osnabrück en de regio belangrijke kunstenaar.
Het Bisschoppelijk Museum is altijd open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur .
Prijs: € 5, met korting € 3,50 . Kinderen en jongeren hebben gratis toegang!

Voor meer informatie: www.bistum-osnabrueck.de/kultur/diozesesanmuseum/sonderausstellung.html

Landesgartenschau Papenburg 2014

16 april - 19 oktober
Papenburg
Kleurrijk en kleurig is ons motto: bont en blij!

In Papenburg treffen traditie en innovatie elkaar. De combinatie van het weidse veenkoloniale landschap en de sympathieke bakstenen
huisjes, de landelijke sfeer met de geavanceerde industrie en de vele toeristische en sportieve activiteiten geven de stad een unieke charme.

Papenburg staat bekend om zijn scheepsbouw, maar ook de
tuinbouw voelt zich hier thuis. De tuinbouwsector in deze regio kweekt jaarlijks
35 miljoen kruidenplantjes en 25 miljoen komkommers. De Landesgartenschau in het stadspark en rondom het Forum Alte Werft vormt in 2014 het puntje op de “groene i”.

Sportief spelen voor alle generaties, een plek waar jong en oud kan ontspannen, bewegen, ontdekken en uitproberen: in de speeltuin op het activiteitendek is voor iedereen iets te beleven! Spelen kan natuurlijk
overal, tussen de bomen, op de grasvelden…
Speciaal voor de kleintjes (vanaf 3 jaar) bieden we “kajuiten” met zorgzame kinderopvang. En in onze Kleine OnderzoekersWerkplaats valt heel veel te ontdekken: van het “Groene Klaslokaal” (natuur dichtbij) via techniek naar de kinderkeuken: onderwijs en onderzoek over milieu en natuurwetenschap
is bij ons leuk en leerzaam! Daarnaast bieden we een goedgevuld evenementenprogramma voor jong en oud. En omdat onze Landesgartenschau aantrekkelijk is voor gezinnen, zijn onze toegangsprijzen
dat ook.

Entree: Bij onze toegangskaarten en abonnementen voor gezinnen is er geen beperking aan het aantal (eigen) kinderen (7 t/m 17 jaar), kinderen tot zeven jaar hebben zelfs gratis toegang. Gezinskaarten zijn er vanaf 20,00 euro.

Voor meer informatie klikt u hier.

Tip

Naturzoo Rheine - Ga op bezoek bij de neusberen in hun nieuwe landschap-verblijf!

Koopzondagen